divendres, 29 de gener de 2010

Els primers ex-alumnes ens visiten

Sr Carme Ollé ex alumna i mestra de l’escola durant 25 anys ens visita i comenta

La Sr Carme ens explica que els seus primers dies a l’escola en especial al parvulari. Comenta que l’ensenyament era tot en llengua castellana i que amb poc recursos (per no tenir no tenien ni estufa) i sols un mestre per aula, (sense especialistes) ho ensenyava tot el mateix mestre/a.
Afegeix , amb un sol llibre “l’enciclopèdia Alvarez” , la pissarra i els mapes, la ploma , les dues llibretes la d’esborrany i la de net i la maleta de cartró, en teniem prou.
A l’escola hi havia el parvulari i els tres graus el tercer grau acabava als 14 anys, a la classe seiem en pupitres de dos.
Els matins feien estudi i a la tarda costura, és a dir durant els matins llegien i aprenien: llengua, matemàtiques, geografia ... i per les tardes feien labors i brodaven.
Entraven a l’escola amb fila i al pati cantaven “El cara al sol” . A l’iniciar i acabar la jornada, mati i tarda resaven.
Els dissabtes al matí ensenyaven l’evangeli i les noies cosien, també algunes excursions a llocs del terme., (la font fresca...)
La Sra. Carme ens diu que va ser mestra de l’escola durant 25 anys, (ara ja en fa 19 que és va jubilar) i que com era mestra de pàrvuls va tenir que fer oposicions especials per traslladar-se del Milà a Alcover a i que a l’escola amb la senyoreta Pilar de companya s’ho va passar molt bé.
Comenta que a l’hora del pati els donaven llet amb pols que els americans els enviàvem ja que era un país molt pobre. Portàvem bata perquè així estalviaven roba.
La Carme els diu que han tingut molta sort perquè ho tenen tot per aprendre molt i que si volen ser persones de profit treballin i aprofitin molt i siguin responsables de la seva feina , sense esperar que els pares els ho diguin.
Els diu: que si es portaven malament a l’escola en arribar a casa el pares els tornaven a castigar i per això anaven molt en compte en portar-se malament i fer tota la feina.
En el torn de preguntes sorgeixen de les mes curioses, coses els càstigs, el repàs, les llaminadures, les joguines, els ordinador..... A totes elles la Sra. Carme els respon pedagògicament com bona mestra que ha estat.
A tall d’anècdota els diu “Sembla que us parli de la prehistòria”
Un mestratge que brolla en cada paraula i aflora en cada gest de la senyora Carme.

GRÀCIES CARME

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada